Idén till Flox föddes ur behovet av en mer effektiv och hållbar lösning för att hantera vilda djur i känsliga miljöer, såsom flygplatser och gruvor. Grundaren, inspirerad av ny teknik, började utforska hur AI och autonoma drönare kunde användas för att styra djurens rörelsemönster utan att skada dem. Denna insikt ledde till utvecklingen av Flox, som sedan dess har expanderat till att erbjuda sin mjukvara inte bara för drönare, utan även på tåg och stationära enheter.

Utmaningar på vägen

Som en spinoff från AI-forskning vid KTH har Flox varit en del av den djupa teknologisektorn med fokus på klimatinnovation. En av de största utmaningarna i början var att inte bara utveckla tekniken, utan även säkra finansiering och samla in omfattande data för att bevisa dess effektivitet. Efter fyra år av intensivt arbete har Flox idag etablerade kunder i Skandinavien och USA och står inför en spännande uppskalningsfas.

Framtiden för Flox

Om fem år ser Flox sig själv som den globala standarden inom viltförvaltning på flygplatser, infrastrukturprojekt samt inom lantbruk, skogsbruk, stadsutveckling och golfbanor. Med helt autonoma system som anpassar sig i realtid till olika miljöer och djurarter, har företaget siktet inställt på expansion, särskilt i USA och Europa. Dessutom finns en vision om att introducera tekniken för privata trädgårdar och andra mindre skala-applikationer.

Fördelarna med en Co-work på KTH

Att ha sitt kontor på THINGS, nära KTH, ger Flox unika möjligheter att samarbeta med forskare, ingenjörer och innovatörer. Det ger också tillgång till avancerade testmiljöer och ett ständigt inflöde av nya talanger – inte minst då nästan alla ingenjörer på Flox har en bakgrund från KTH.

Fun fact om Flox

Hittills har Flox lyckats valla över 25 000 djur med en imponerande effektivitet på cirka 95 %. Från envisa kanadagäss och vildsvin till renar och numera även vargar – ingen dag är den andra lik när det handlar om att utveckla framtidens viltförvaltning! 

Läs mer om Flox här https://floxrobotics.com/